A- A A+

Пловдив

Арменски културно-информационен център гр. Пловдив

Арменски културно-информационен център гр. Пловдив

Видеоматериали /Пловдив/

Арменски културно-информационен център гр. Пловдив е утвърдена структура, работеща за съхранение на арменските традиции и обичаи съвместно с почетно консулство на Р. Армения в града и е в активно сътрудничество с културните институции на гр. Пловдив, община Пловдив, пловдивско историческо дружество, факултет по философия  етнология в ПУ, ОИ „Старинен Пловдив“, Дарик –радио, БНТ и др.
За последните няколко години представихме „Армения - древна и съвременна„ чрез фотоизложби в големите общински галерии на София, Бургас, Варна, Силистра, Добрич, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Велико Търново и др.
Откриването на тези изложби превънахме в своеобразен тур из хилядолетните културни паметници в Армения.
2015 – 2016 г направихме изложба „Арменските светини от двете страни на Арарат“, показвайки арменските храмове, манастири, дворци и в западна Армения, които снимахме по време на своето поклоническо пътуване в Ани, Карс, Ван, Кайсери, Шабинкарахисар, Диарбекир.
Арменски културно-информационен център представя арменски книги, творци и изкуство в Ноща на музеите и галериите, създохме  музей на етносите заедно с останалите етноси в града и там имаме динамичен културен живот, създадохме традиция - всяка година етносите, живеещи в Пловдив заедно да украсяват Коледно дърво в центъра на Стария град с богата празнина програма, като за всички /дори за управляващите в града/ това е елхата на почетния консул на Армения.
Във връзка със значими културни и исторически дати, освен събития, организираме и четене на доклади и лекции, прожекция на филми в ПУ, АМТИ и др.
Такива лекции направихме за годината на Гомидас, 25 години от независимостта Армения, 100 години от Геноцида над арменския народ.
Участваме в снимането на филми за арменската общност в град Пловдив, телевизионни и радио дискусии.
Имаме пълноценни връзки с министерство на Диаспората в Ереван, министерство на културата, министерство на туризма
Участваме в общи проекти, конференции и значими общоарменски събития.
2016 г. министерството на Диаспората награди с дипломи и звание „Защитник на родното„ г-жа Мариам Гарабедян и д-р Ахавни Кеворкян.
През 2016 г изпратихме четирима млади хора в Армения по програмата „Ари дун„, които се представиха чудесно и участваха  пълноценно в учебния и културен процес по време на престоя си.
Арменски културно-информационен център Пловдив има свое място в сърцето културния живот в Пловдив, в творческия квартал Капана, с интересна библиотека, музикална и филмова колекция, фотоси, дискусии.

адрес:
Ул. “Христо Дюкмеджиев„ 12
Тел. за връзка 0879539540

Пловдив

Общоарменски Благотворителен Сьюз - Пловдив

Agbu Plovdiv

ВИС Еребуни Էրեբունի - Пловдив AGBU

Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" Пловдив

Почетно консулство на Р. Армения в гр. Пловдив

Арменски културно-информационен център гр. Пловдив

Видеоматериали /Пловдив/

 

 

 

 

 

Подкатегории

FacebookTwitterLinkedinPinterest